Újház FEKI Újház FEKI
Csempeszalon
Csempével kisebb az ökolábnyom

Aktualitások Csempével kisebb az ökolábnyom

Fenntarthatóság, környezetvédelem, higiénia. Egytől-egyig kulcskifejezések, korunk meghatározó fogalmai.

Az emberek érzékenyebbek lettek az egészségüket érintő alapvető kérdésekben és talán magasabbra helyezték a mércét az otthonaikban felhasznált építőipari alapanyagok és termékek terén is. Korunk felvilágosult építtetői és megrendelői felismerték, hogy az egészséges élethez nem elegendő az alapvető higiéniai szabályokat illetve a tisztaságot megteremteni és fenntartani. Egy termék akkor tekinthető egészségesnek és fenntarthatónak, ha nem csak az egyén számára biztonságos, hanem a környezetére nézve is.

Ha a falak és a padló burkolásáról beszélünk, akkor ma már olyan gazdag kínálattal találkozunk, amelyben a természetes alapanyagból gyártott burkolatoktól a beton vagy műanyag alapú késztermékekig megszámolhatatlan termék lelhető fel. A csempe azonban még minidig a legbiztosabb, sőt legbiztonságosabb választás, ha céljaink között a tartóssággal összefüggő fenntarthatóság nem az igénylista végén kullog.

A kőporcelán burkolatok nem tartalmaznak káros anyagokat, ami fontos versenyelőnynek számít különösen egy olyan élethelyzetben, amikor az egészségünkkel összefüggő aggodalmak hatnak át mindent.



A csempe nem tartalmaz PVC-t, a gyártáshoz nem használnak műgyantát, de attól sem kell tartani, hogy flatátok, esetleg szerves ón kerül a kerámia burkolatba. Mivel a csempe nem éghető anyag, így attól sem kell tartani, hogy egy esetleges tűzeset okozta balesetben mérgező anyagok kerülnek a levegőbe. Az előnyök sorát tovább is fokozhatjuk. A szakszerűen burkolt kerámia csempe vagy padlólap közelében nem telepednek meg az allergének, és a baktériumok szaporodásához megfelelő közeg sem alakul ki. Mivel a hidegburkolatok felülete nem porózus, ezért nem tapad meg rajta a por és a pollenek, sőt a csempe a penész és más gombák szaporodásának sem táptalaja.

A környezetvédelem szemüvegén keresztül nézve nem utolsó szempont a tisztíthatóság, a karbantartás sem. A csempét környezetbarát tisztítószerekkel, vagy akár gőzzel is takaríthatjuk, de sok esetben egyszerű, vizes átmosással is megfelelő eredményt érhetünk el.

Ha csupán a felsoroltakat vesszük alapul, akkor bátran kijelenthető, hogy az egészséges otthon megteremtésének egyik legjobb megoldása, ha a padló és a falak burkolásához az ősidők óta használt és bizonyított kőporcelán kerámiaburkolatot használjuk, amely nemcsak az egyszerű tisztíthatóság terén számít éllovasnak.

Még egy utolsó érv, ami a kerámiaburkolat mellett szól. Amikor kiválasztjuk a fürdőszobai csempét, a konyha vagy a nappali járólapját, akkor többnyire évtizedes távlatban gondolkodunk és már ezzel tettünk egy nagy lépést abba az irányba, hogy a megfelelő építőipari alapanyag kiválasztásával csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.