Csempeszalon
Innováció a térkövezésben

Aktualitások Innováció a térkövezésben

Mikor belépünk egy építőanyag kereskedés kapuján, számos termékkel találkozhatunk, melyek beépítési módját akár magunk is ismerhetjük.

Azonban vannak olyan innovatív technológiai megoldások, melyek bizonyos anyagok előtt új területeket nyitnak meg. Ilyen a térburkoló kövek méretnövekedése is, melyek különbözőképpen is lerakásra kerülhetnek.

Ha trendeknek megfelelően szilárd burkolatot kívánunk létesíteni házunk körül, szinte azonnal a térkövekre gondolunk. Nem véletlen ez, hisz a térkő egy univerzális burkolóanyag, mely moduláris kialakításának köszönhetően hatékonyan lefektethető, illetve probléma vagy károsodás esetén a felszedése, majd visszafektetése is pofonegyszerű.


A kültéri burkolóanyagok növekvő népszerűségének köszönhetően egyre jobban ismert, hogy a térkő, nevével ellentétben nem kőből, hanem betonból készül. Az emberek nem kedvelik a betontengereket, azonban a térkőből készült tereket igen. Miben rejlik a titka? A könnyű lefektetésben, tisztíthatóságában és a kövek formagazdagságában. A betontechnológia annyit fejlődött, hogy olyan felületi finomság érhető el, amely a beton durvasága helyett inkább a természetes kövekre emlékeztet.


Miért jó ez a technológiai fejlődés? Ma már nem csak a kerti járda, illetve kocsibehajtó burkolata készülhet betonból, hanem a teraszok, balkonok, erkélyek is. Szakemberek szerint ugyanis ez a legmegfelelőbb anyag a felfagyás megelőzésére, amely károsítaná építményeinket.

Hagyományos módon kavicságyba fektetik le a térköveket, ahol nem a teherbírás az elsődleges szempont. Ahol nagyobb teherbírásra van igény, szakemberek betonaljzatot is ajánlanak, az egyenletes tehereloszlás érdekében. Ilyenkor azonban figyelni kell, a csapadékvíz hatékony elvezetésére, hiába van a térkövek közt szabad szemmel is látható fuga. A préselt, betonból készült kövek tartósan nem fagyállók, ha vízben állnak, szét is fagyhatnak. Ez hatékonyan elkerülhető, ha a beton aljzat is enyhe lejtésben (1-2%) készül, oldalt pedig, ha vízelvezető csatornába vagy drain csöves vízgyűjtőbe áramolhat a víz.

Azonban a hagyományos, betonaljzat nélkül telepített térköveknél a vízelvezetés hasonlóan probléma, ugyanis a nedves talaj kidagad, a száradó pedig zsugorodik. A különböző talajrétegek és talajfajták különböző teherbírással rendelkeznek, amely nedves állapotban fokozottan érvényes. Ebben az állapotban nagyobb erőbehatás hatására bizonyos kövek jobban lesüllyedhetnek.


A szélek, illetve a szegélyek kialakítása is rendkívül fontos, a munkálatok is ezzel kezdődnek. Kezdetektől lényeges a szintezés, hogy a burkolat is ehhez igazodhasson. Hóolvadáskor, illetve fagyott talaj esetén ez kimondottan jelentőségteljes, hogy a csapadék ne csak elszivárogni, hanem le is tudjon folyni a felületről. Ehhez szükség van folyókákra, melyekből nyitott, zárt vagy rácsos variánsokat is válaszhatunk, azonban anyaghasználatukra figyelnünk kell, amit a megkívánt teherbírás határoz meg.

Ezek az információk ismerősek lehet azoknak, akik már használtak térkövet, azonban a teraszokon való alkalmazása ma még sokaknak idegen lehet. A térkőgyártás technológiája a betonminőség emelkedésével párhuzamban fejlődik, aminek köszönhetően már a megszokott macskakő méretű térkő mellett megjelentek a járólap méretű, illetve az annál nagyobb méretű betonból készült lapok is. Ezek nem csak a külalakjukban veszik fel a versenyt a csempe módján lerakott burkolatokkal, hanem tartósságban és kényességben is kedvezőbb lehet. A nagyobb térburkoló lapok természetesen a kellő erősség érdekében vastagabbak és nehezebbek, mint kisebb méretű társaik. Tervezéskor ezt figyelembe kell venni a beépítés helyétől függetlenül.


Teraszokon és lapostetőkön azonban, főleg melyek beton alappal, kellő lejtéssel és vízszigeteléssel is rendelkeznek, egyre ritkábban fektetik ezeket a lapokat kavicságyba. Az új technológiáknak köszönhetően már gyártanak olyan állítható magasságú műanyag alátétpogácsákat, lábakat, melyekre fektetve könnyen és gyorsan építhető az új burkolat. Ezáltal a burkolat felfagyásának veszélye is megszüntethető.

A betonból készült burkolatok káprázatos fejlődésen estek át az utóbbi időben, azonban a gyártásban mutatott technológiai innováció miatt megbecsülhetetlen, hogy mit hoz a jövő.