Újház FEKI Újház FEKI
Csempeszalon
Térkövek a morzsányitól a terítő méretűig

Aktualitások Térkövek a morzsányitól a terítő méretűig

Ha udvari burkolatokról esik szó, már senki sem gondol nagy felületen lebetonozott területre.

Ha szép burkolatot szeretnénk a lábunk alatt tudni, inkább a térkő jön számításba, még akkor is, ha az igényeink nem is törnek olyan magasra, csak nem akarunk sárban lépkedni. Ha a térkőről esik szó, a különlegesség ugrik be, így nem is gondolnánk, hogy az udvari burkolatok többsége készül a folyékony kőből, azaz betonból.

Nem is hinnénk, hogy hogyan készülhet valami betonból, amikor folyami uszadékfára vagy vasúti talpfákra, bontott téglára megszólalásig emlékeztető felületű térköveket lát a szemünk. Hiába cement, kavics és víz az alapösszetevő, a gondosan méretre osztályozott kavics, és a különböző adalékoknak, illetve festékanyagoknak hála, ma olyan változatos paletta áll a térkövezők rendelkezésére, mint eddig soha.


Milyen méretekben, mekkora kiszerelésben?

Ma már nem elég a puszta fantáziára hagyatkozni burkolás előtt. Olyannyira kibővült a burkolókövek szín- és méretválasztéka, hogy az sem ritka, ha egy burkolatcsaládnak akár négy különféle kőből áll össze a mintázata. Ilyen elemösszetétellel már véletlenül sem nevezhető unalmasnak az elkészült felület, bár azt is hozzá kell tenni, hogy egy ilyen összetett burkolat lerakása jóval komplikáltabb feladat a hagyományosabb, egy-két mérettípussal operáló társainál. Tovább bonyolítja a képet, hogy az idei évvel már a térkövek esetében is elérhetőek az adott mintasorok arányosan felnagyított verziója. A trend, amely a csempék és a járólapok világában már évek óta tombol, mára leszivárgott a térburkolatok közé is, tehát általános lapméret-növekedéssel lehet számolni a következő években is.


Mire kell figyelni a tartós burkolat érdekében?

Egy kert- vagy háztulajdonos két dologtól retteghet, amikor megépül az új járdája, kocsibehajtója: az egyik, hogy a térburkolat megsüllyed, a másik pedig, hogy szétfagy, széttöredezik. Nos, ezen problémák többsége, mint szinte a legtöbb épületkár is, a nedvességre vagy a csapadékelvezetésre vezethető vissza. Mivel a nagy nyomással összepréselt kövek önmagukban már nem kimondottan érzékenyek a fagyhatásra, ha valamivel tudunk rontani a helyzeten, az az elégtelen csapadékvíz-elvezetés. Ennél fogva a megfelelő lejtés pontos meghatározása és a folyókák (lehet fém vagy műanyag, de akár beton is) számának és helyének megtervezése már szinte mérnöki feladat, hiszen nem elég a létezésük, a víznek bele is kell találnia.


De nem minden a lejtés, hiszen a kapilláris nedvesség, azaz a talajban felfelé szivárgó nedvesség ellen is védekezni kell, épp erre (is) szolgál a megfelelő alapozás. A térkövek alapozása mindig a nagy szemcsenagyságú zúzott kövekkel indul, amely egyrészt jó teherbíró réteget képez, másrészt az egymással kis felületen érintkező kövek miatt kiválóan áll ellen a pangó nedvesség kialakulásának.

A süllyedésért tehát a legtöbb esetben nem a túlterhelés tehető felelőssé, hanem a nem megfelelő alapszerkezet, vagy a rossz vízelvezetés.

Hogy fektethető?

A vízelvezetés mellett egy másik ökölszabályról is meg kell emlékezni, ez pedig nem más, mint a szegélyek kérdése. Sokan gondolják úgy, hogy a szegély kiépítése elhanyagolható feladat, amely a burkolás túlbonyolítására lett kitalálva. Nos, ez közel sem így van. Mindennél fontosabb, hogy a szegélyezés egy olyan alapot, keretet ad a burkolatnak, amelyre főleg fokozott terhelés esetén számíthatunk. A legtartósabb szegélyek a burkolás megkezdése előtt készülnek, lehetőleg betonozott ágyba, és a tervezett burkolat felső síkjának magasságában. Csak ennek kötése után érdemes a térkövezésnek nekiállni. Egy másik fontos tényező – pl. kanyarok vagy szegélyek kialakítása esetén -, hogy az egész kövek vágását a gyártó által megadott módon tegyük meg. Ennek gyakran nemcsak esztétikai, hanem terhelhetőségi okai is vannak.


Manapság a térburkolatok készítése tehát nem a betonozás egyszerűségét hordozza magában, hanem jóval közelebb áll a régi macskaköves burkolatok művészi rakásmódjához. Amire pedig mindenképpen figyelnünk kell a tartós, süllyedésmentes felületek érdekében, hogy mindig megfelelő alapozás készüljön a kövek alá!