Újház FEKI Újház FEKI
Csempeszalon
Tudatos tervezéssel a fenntartható otthonért

Aktualitások Tudatos tervezéssel a fenntartható otthonért

A fenntarthatóságot ma már az élet minden területén szem előtt kell tartanunk, nincs ez másképp otthonunk kialakításánál sem.

Ebben a cikkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyek hozzásegíthetnek egy fenntartható otthon létrehozásához, akár átalakítást, felújítást vagy építkezést tervezel.

Gondolj a környezetre már az első pillanattól!

Kétségkívül akkor a legegyszerűbb egy fenntartható otthon megteremtése, ha új házat építesz, de egy jól átgondolt átalakítás vagy felújítás is csodákra képes. Az energiahatékonyságot már a tervezés során és a legapróbb döntéseknél is érdemes szem előtt tartanod. Rengeteg olyan zöld megoldás van, amiről talán nem is gondolnád, pedig csökkentheti az otthonod környezeti terhelését. Padlófűtéssel például alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a kellemes hőérzethez, de a hőszivattyú és az inverteres klíma is hozzájárulhat otthonod öko lábnyomának csökkentéséhez. Az építkezés vagy bővítés tervezésénél pedig azt is érdemes átgondolod, mekkora ingatlanra, helyiségekre is van pontosan szükséged, hiszen a feleslegesen nagy terek növelik az ingatlanod energiaigényét.

Figyelj a szigetelésre!

A megfelelő hőszigetelés a fenntartható, takarékos otthon alfája és ómegája. Nagyon fontos azonban, hogy a ház minden része, tehát az aljzat, a homlokzat, a nyílászárók és a tetőszerkezet szigetelése is egyaránt rendben legyenek, hiszen egy „gyenge láncszem” könnyedén leronthatja a ház hőtartó képességét. A munkálatokat megelőzően érdemes hőkamerával is ellenőriztetned melyek az épület fejlesztésre szoruló részei.

Aknázz ki megújuló energiaforrásokat!

Egyre több olyan állami- és uniós pályázat érhető el, ami a napkollektorokhoz vagy napelemekhez hasonló beruházásokat támogatja. Ezeket érdemes kihasználni, hiszen az energiahatékony eszközök hosszútávon visszahozzák az árukat, közben pedig kímélik a Földet.

Vásárolj takarékos eszközöket!

Manapság mind a háztartási gépek és berendezések, mind a szórakoztató elektronikai cikkek egyre kevesebb energiafelhasználás mellett képesek megfelelő teljesítményt nyújtani. Vásárolj minél jobb energiaosztályú eszközöket, hiszen ezt hosszútávon nemcsak a Föld, de a pénztárcád is meghálálja majd! A takarékosság azonban nem csupán az áram- és gázfelhasználás során fontos, a modern csaptelepek és zuhanyzók rengeteg vizet takarítanak meg, így akár építkezel, akár felújítasz, érdemes beruházni ezekre.

Építs ki okosrendszereket!

Ha új házat építesz, vagy egy régit újítasz fel, érdemes végig gondolni, milyen alapvető változtatásokat, technológiákat áll módodban kiépíteni. Egy okosotthon konstrukció segíthet abban, hogy megfelelően gazdálkodj az energiával, esetleg távolról kezeld, időzítsd a ház különböző gépeit és rendszereit, ez pedig nemcsak kényelmessé, de energiahatékonnyá teheti az életed.

Válassz környezetbarát építőanyagokat!

Érdemes a munkálatok minden fázisában olyan építőanyagokat használni, amelyeknek alacsony az ökológiai lábnyoma a bányászat, az előállítás, az építkezés és a használat során, sőt, bontás után is. Emellett természetesen az is fontos, hogy hozzáadott mű- és vegyianyagok nélkül készüljön az építőanyag. Érdemes tájékozódni már a tervezési szakaszban például az okostégla, a farost szigetelés használatáról vagy a környezetbarát energetikai megoldások (napelem, hőszivattyú stb.) témájában is.

+1 Vedd igénybe szakértők segítségét!

Egy házfelújítás vagy építkezés bármennyire is örömteli folyamat, nagyon könnyű elveszni a részletekben. Épp ezért minden munkafolyamat során érdemes szakértő bevonásával haladni, hiszen a tapasztalt tervezők és kivitelezők tudása aranyat ér. A kereskedésekben nem csak a korszerű, időtálló építőanyagokról tájékozódhatsz, de akár az építkezésre/felújításra igényelhető támogatásokról is érdeklődhetsz. Az újHÁZ Centrum például nem csak a megfelelő anyagok kiválasztásában segít, hanem saját Otthonteremtési Támogatások Kisokossal is támogat, ha állami segítséget szeretnél igénybe venni a munkálatokhoz.