Újház FEKI Újház FEKI
Csempeszalon
Laminált ikonok és jelölések

Aktualitások Laminált ikonok és jelölések

A jó építőanyagok felismerése tájékozottságot kíván. Ha egy étel ízei nem harmonizálnak egymással, azt csak egy ebéd idejéig érezzük, de ha az építőanyag nem stimmel, annak kárát évekig, évtizedekig szenvedhetjük.

Nem árt tehát, ha van egy olyan jelrendszer, mely megkönnyíti az eligazodást a számunkra is fontos építőanyagok útvesztőjében. Pont erre találták ki a laminált burkolatok ikonrendszerét is. Az ember csak rápillant, és máris tudja, jó helyen jár. Persze keresni is tudni kell, ehhez pedig nem árt tudni, melyik logó mit jelent.

MÉRETEK:

Bár szemre megegyeznek, a valóságban azonban kismértékben különböznek egymástól a lapok méretei. Ez a fektetésnél kevésbé meghatározó szempont, de az anyagigény meghatározásakor annál fontosabb tényező. Mivel a burkolás során igazodni kell a falsarkokhoz, ferde falsíkokhoz, és egyéb kikerülendő “tereptárgyakhoz”, ezért mindig rátartással, min. 10-15 % plusz burkolóanyaggal érdemes számolni a burkolóanyag rendelésekor.

VASTAGSÁG:

Sokan hiszik, hogy a vastagság a megbízhatóság, tartósság jele. Mivel a laminált burkolat hordozórétegből és koptatórétegből áll, így ennél a burkolattípusnál inkább csak a beépítési rétegvastagságok számításához nyújt segítséget az anyag vastagsága. A beépítési rétegvastagság meghatározása akkor lehet szükséges, ha két különböző felületek (pl. csempe és laminált padló) kapcsolódását szintugrás nélkül szeretnénk megoldani.

PATENTRENDSZER:

Ma már nem feltétlen csak a ragasztó tarthatja össze a padlólapokat, mert az agyafúrt mérnökök olyan kapcsolódási profilokat alakítottak ki a lapok élein, melyek segítségével akár ragasztás nélkül is képesek tartósan egymásba kapaszkodni. Ez egyrészt egyszerűsíti, másrészt gyorsítja a laminált padlóburkolatok fektetését. A mi padlólapjaink közt az alábbi fantázianevekkel ellátott rendszerek találhatóak meg:

Clic system, UNI fit patented, JUST Clic Patent, Easy connect system, Megalock system,Express click system.


GARANCIA

Ha egy gyártó bízik a termékében, garantálja annak tartósságát. De nem mindegy, hogy a használat során milyen igénybevételnek lesz kitéve a burkolóanyag. Mivel egy hálószoba burkolata jóval kisebb terhelést kap, mint pl. egy okmányiroda ügyféltere, ezért a meghatározott garancia is két fokozatú. Lakossági felhasználás mellett hosszabb ideig, míg közületi felhasználás mellett ennél rövidebb ideig garantálható az anyag tartóssága.

PADLÓFŰTÉSHEZ

Ma már nem lehetetlen, ha lakásunkban egy időben szeretnénk a padlófűtés, és a laminált burkolatok melegségét élvezni. Csak arra kell ügyelnünk, hogy a csomagoláson is fel legyen tüntetve a logó, mely a burkolólapok alkalmasságát jelölik. Ha padlófűtést és a laminált burkolatot szeretnénk kombinálni, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a hatékony hőátadás érdekében burkolat alá kerülő lépéshangszigetelő lapok is külön erre a célra alkalmasnak kell hogy legyenek!

UV ÉRZÉKENYSÉG

A napsugárzás kedvező élettani tulajdonságait bizonyára senkinek sem kell elmagyarázni, de a napfény sajnos káros sugarakat is kibocsát, melyek bizonyos burkolóanyagokat is képes kifakítani. Ha ezt szívesen elkerülnénk, érdemes olyan burkolóanyagot választanunk, mely ellenáll az intenzív napsugárzásnak úgy, hogy sem a színe, sem pedig a felületének minősége nem változik meg.

KOPÁSÁLLÓSÁG

A lapok kopásállóságát különböző mérési metódusokkal vizsgálják, melyek alapján AC-vel jelölt számértékekkel osztályozzák be azokat. Alacsonyabb számértékek, mint pl.: AC2 inkább hálószobai burkoláshoz megfelelő, de az AC4-es lapokat akár irodai felhasználásra is használhatjuk.


FELÜLETI STRUKTÚRA

Hiába hasonlít egy famintás laminált lap megszólalásig a parkettára, azért az anyag hitelessége nem csak a látványban, hanem a tapintásban is rejlik. Ha a struktúrált felületű lapok közül választunk, garantálhatjuk magunknak, hogy a felület még hitelesebb adja a természetes fa érzetét, mert az erezetet finom felületi bordázással az eredetitől szinte megkülönböztethetetlenné tették.

FUGARENDSZER:

Míg pár éve még a hagyományosan egymáshoz síkban kapcsolódó laminált lap volt a divat, mára a látható fuga jobban kiemeli az időközben ugyancsak népszerűvé vált rusztikus mintázatokat. A 2V jelölés azt jelenti, hogy csak a lapok hosszanti oldala rendelkezik látható fugával, míg a 4V rendszer mindegyik oldala hornyolt.

4V, 4V+1

ANTISZTATIKUS

Mindenki ismeri a megdörzsölt fésű, és a papírmorzsa esetét… dörzsölésre a műanyag felületek elektromosan feltöltődnek. Mivel a laminált lapok ellenálló kopórétegét is műanyag felület alkotja, a logóval nem rendelkező lapok hajlamosak sztatikus töltődésre, míg a logóval ellátottak nem.

CSÚSZÁSÁLLÓSÁG

Különösen, ha nem csak magáncélra kívánjuk felhasználni burkolatként a laminált lapokat, hanem mondjuk kisboltot üzemeltetünk, vagy egyszerűen csak kiemelt fontosságú számunkra a biztonság, különösen érdemes lehet a csúszásmentes változatok mellett döntenünk. Az ilyen logóval ellátott termék vásárlása esetén felelősségteljesen járhatunk el a saját-, és vendégeink biztonsága érdekében.


CIGARETTACSIKK

Bár a beltérben való dohányzás sehol nem ajánlott, nagyobb hővel szembeni ellenállósága okán mégis érdemes az égéskésleltetett felületek mellett döntenünk, pl. olyan helységeknél, ahol forró dolgok eshetnek a földre, mint pl. konyha, vagy speciális műhelyek. Persze ha magunk is dohányosok vagyunk, alkalmi cigarettázások veszélyeinek csökkentésére érdemes ezt a lapot választanunk.

5G

Azok a lapok, melyek az 5G jelölést hordozzák a csomagolásukon, különösen ütés és nyomásállóak. Akár pontszerű, akár felületi nyomásról van szó, vagy csak nagy a leeső tárgyak veszélye, mindenképpen érdemes e mellett letenni a voksunkat.