Csempeszalon
Otthonteremtési támogatás
Okos megoldások a tetőtérbe - Így hozza ki a legtöbbet otthonteremtési támogatásából

Aktualitások Okos megoldások a tetőtérbe - Így hozza ki a legtöbbet otthonteremtési támogatásából

A január elsejétől életbe lépett új otthonteremtési program keretében a családok akár 10 millió forint támogatást is igényelhetnek a tetőterek beépítéséhez, többgenerációs otthonok kialakítására.

Szakértő bevonása már a tervezési szakaszban is szükséges

Otthonunkat hosszú időre, akár egy életre is építhetjük, így rendkívül fontos, hogy átgondolt tervek alapján, magas minőségű építőanyagok használatával készüljön.

„A tetőtér beépítése ráadásul összetettebb feladat, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk, hiszen jó elosztású, funkcionális tereket kell kialakítanunk egy meghatározott négyzetméteren úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük a holttereket. Mindeközben arra is törekednünk kell, hogy a hasznos alapterület minél nagyobb legyen, így az ingatlan értéke is növekedni tudjon. A jogszabályban foglaltak szerint ugyanis csak azok a területek számíthatók ebbe, ahol a belmagasság legalább 1,90 méteres” - mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint rendkívül fontos éppen ezért, hogy már a tervezési fázisba is bevonjunk építész, illetve belsőépítész szakértőket.


Magas minőségű belső szigetelőanyagok, parketta-szigetelés

A kész tervekkel a kezünkben a beépítendő, illetve felhasználandó építőanyagok kiválasztásában is érdemes tanácsokat kérni. A tetőtereket ugyanis a homlokzati hőszigeteléssel ellentétben belülről is szükséges szigetelni. Az anyagválasztás során magas minőségű, energiahatékonyságot garantáló, ugyanakkor vékonyabb kivitelű hőszigetelő megoldást ajánlott használni annak érdekében, hogy az élettér, illetve a belmagasság ne csökkenjen le drasztikusan.

Érdemes az építőanyag-kereskedésekben a különböző tetőtéri szigetelőanyagokról tájékozódni, és az adott tetőtér sajátosságait figyelembe véve választani, ugyanis ma már a klasszikus kőzetgyapot és üveggyapot mellett további, energiahatékonyságot fokozó szigetelési megoldások is elérhetőek: ilyen például a PIR vagy PUR keményhab tábla, amellyel megszakítások nélküli, összefüggő, homogén, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel.

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint tudatos építőanyag vásárlással rendkívül sokat tehetünk környezetünk védelméért, az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is és jelentős lépésekkel kerülhetünk közelebb a mindannyiunk számára fontos fenntarthatósági célok eléréséhez, egy élhetőbb világért.

„Az energiahatékonyság mellett számos érv szól. Alapelvünk, hogy a házra hosszútávú befektetésként kell tekinteni, így az építőanyagválasztáskor nem a pillanatnyi szabályozást, hanem az évtizedekre fennálló előnyöket érdemes figyelembe venni” – mondják. Hozzáteszik, a hőszigeteléssel és más energiatudatos megoldással nem csak jelentős mértékű rezsiköltséget takaríthatnak meg az ingatlantulajdonosok, de a befektetés azonnal meg is térülhet azáltal, hogy az ingatlan értéke nő.

„A tetőterek szigetelésekor gyakran elfelejtik, vagy nem kap kellő hangsúlyt a padló hangszigetelése, ugyanakkor egy többgenerációs családi ház esetében különösen fontos az, hogy a földszinten élő szeretteink nyugalmát garantálni tudjuk még akkor is, ha a tetőtérben a gyerekek szaladgálnak, játszanak” - mutatnak rá a szakértők. Hozzáteszik: a hangszigetelő padlóalátétek segítségével a zaj nagymértékben csökkenthető vinyl és laminált padló, valamint padlószőnyeg esetében is.


Ablakválasztás szempontjai

Nem mindegy az sem, hogy a tetőtérbe milyen ablakokat építünk be. Az energiahatékonyság mellett a biztonság a másik legfontosabb szempont. „A gyerekek miatt mindenképpen ajánlott olyan nyílászárót választani, amely biztonsági, rétegragasztott üveggel van ellátva, a kilincsei pedig fent találhatók” - húzzák alá az újHÁZ Centrum tanácsadói, akik kiemelik azt is, hogy az egyes helyiségekben más-más ablaktípus lehet praktikus. Magas páratartalom esetén - így konyhákba és fürdőszobákba – poliuretán bevonatú változatok ajánlottak, a legnaposabb helyiségekbe pedig olyan ablakok beépítését javasolják, amelyek jó hőtartó képességgel rendelkeznek, így segítségükkel nyáron a tetőtér kevésbé fog átmelegedni.

Ezek rendkívül jól kiegészíthetők az igényeknek és az ízlésnek leginkább megfelelő árnyékolókkal, melyekből ma már egészen speciális típusok találhatóak: mint például a fényzáró roló, amely szinte teljesen lezárja a fényt, vagy a fényzáró energiaroló, amely a tetőablak hőszigetelő képességét is javítja. De választhatunk tetőtéri ablakunkra a klasszikus redőnyt vagy annak speciális formáit, mint például a hálós redőny. Egy külső hővédő roló pedig akár 76%-kal mérsékeli a besugárzó hőt és akár 5 fokkal is hűvösebb lehet a levegő a szobában.